2014-09-11 13:43:47• hírek • Kocsis Zoltán

A szószékről a parlagfű ellen!

Meglehetősen furcsa és egyedi, már-már középkorinak nevezhető módszerhez fordult a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a parlagfű elleni harcában: látva, hogy a megyei polgármesterek a füle botjukat sem mozdítják, Isten földi helytartóihoz fordultak segítségért.

Amint arról a Szatmár.ro is beszámolt, augusztus 29-én a kormánybiztosi hivatal felszólította a Szatmár megyei önkormányzatokat, tegyenek lépéseket a területeiken lévő parlagfű kiirtása érdekében. Mivel törvény erre nem kötelezi az önkormányzatokat, a prefektusi hivatal mást nem tehetett, mint arra kötelezte a polgármestereket: október 15-ig tegyenek jelentést a növény irtásáról.

Noha a határidőig még van néhány nap, Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója kiábrándultan tapasztalta, hogy az önkormányzatok túlnyomó többsége figyelmen kívül hagyta a felszólítást: magyarán, a polgármesterek a füle botjukat sem mozgatták. Ez alól sajnos csak Halmi, Túrterebes, Nagykároly és Tasnád jelent kivételt.

A sikertelenség Békéssyt nem tántorította el céljától - nem az típus -, újabb ötlettel állt elő: az ügynökség levélben fordult valamennyi egyház püspökségéhez, amelyben azt kéri, hogy a papok, lelkipásztorok a misék, istentiszteletek, liturgiák végeztével hirdessék ki, mennyire fontos önmaguk és környezetük egészsége számára az Európában nem őshonos parlagfű irtása.

Középkori módszernek tűnik, de remélhetőleg hatékonyabb lesz, mint a polgármesterek felszólítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: